Sztuka parzenia herbat na wschodzie

 

Home; galeria Rodzaje Historia Magia parzenia Ceremonia Linki

Historia Herbaty

 

Legenda

 

ludzik

Jak g3osi legenda wszystko zacze3o sie pewnego pieknego dnia w 2737 roku p.n.e. w Chinach. Tego dnia cesarz chinski - Szen Nung , zielarz i uczony, który ze wzgledów higienicznych pi3 przegotowan1 wode, wypoczywa3 pod drzewem dzikiej herbaty, wia3 lekki wiatr , jego podmuch spowodowa3, ?e kilka listków wpad3o do dzbana z wod1. Oczywiocie cesarz zapatrzony w piekno natury nie zauwa?y3 tego, dopiero pij1c swój napój pozna3 smak , który go oczarowa3.
Inna opowieoa przypisuje pocz1tek herbacie mnichowi o imieniu Bodhidharma , który postanowi3 przez 7 lat medytowaa nie mru?1c oka. Gdy do konca kontemplacji zosta3 mu jeden dzien powieki zacze3y mu sie zamykaa , zerwa3 wiec kilka lioci z drzewa, pod którym sie znajdowa3 i zacz13 rzua. Od razu opuoci3o go zmeczenie .Tak wygl1da3 pocz1tek herbaty w Indiach.
Japonczycy maj1 inne, swoje zakonczenie historii tego mnicha. Zmeczenie, które go opanowa3o przypisa3 powiekom, wyrwa3 je wiec i rzuci3 na ziemie. W tym miejscu natychmiast wyrós3 krzew herbaty, zerwa3 kilka listków i zacz13 rzua. Jak sie mo?na domyolia zmeczenie mu przesz3o.
To s1 tylko legendy, które w piekny sposób opisuj1 odkrycie herbaty. A jak by3o naprawde? Trudno powiedziea. Wiadomo, ?e ju? od bardzo dawna napój ten znany jest w Chinach. Pierwsze pisemne wzmianki o tej roolinie pochodz1 dopiero z III wieku p.n.e. i przez d3ugie lata by3 traktowany jako lek i orodek wzmacniaj1cy , który wytwarzany by3 z lioci dzikiego drzewa herbacianego. Dopiero w III wieku n.e. rolnicy zaczeli sadzia krzaki herbaciane i z czasem rozwine3o suszenie lioci i przetwórstwo.

 

Droga herbaty droga

 

Chinczycy strzegli swojej tajemnicy dosya d3ugo. Dopiero ok. 803 roku n.e. mnich, Dengyo Daishi przywióz3 pierwsze nasiona rooliny herbacianej do Japonii , które przywióz3 z Chin. Cesarz Saga tak zachwyci3 sie przygotowanym napojem , ?e rozkaza3 uprawiaa herbate w kilku prowincjach. Jednak na dobre w Japonii herbata pojawi3a sie ok. XII wieku , kiedy po okresie napietych stosunków miedzy Japoni1 a Chinami i okresie nie3aski w jakim sie znalaz3a herbata ( uwa?ana za chinski wynalazek), nasiona tej rooliny wróci3y za spraw1 japonskiego mnicha , Eisai , na dwór cesarski. Kultura picia herbaty rozwija3a sie w obu krajach jednoczeonie , ale to w Japonii przetrwa3y obrzedy zwi1zane z jej piciem. To tu narodzi3a sie ceremonia picia herbaty , zwana Cha-no-yu, Droga Herbaty, która do dzisiaj kultywowana jest w tym kraju. Jest to sztuka, która oznacza sie umi3owaniem do piekna. Jest to "kult oparty na adoracji piekna istniej1cego pooród przyziemnych realiów codziennej egzystencji"( Okakura Kakuzo ).

 

Podróz do Europy

 

Wydawaa mog3o by, ?e liocie herbaty do Europy trafi3y przez Wielk1 Brytanie. Tymczasem liocie herbaty na Stary Kontynent przywieYli na swoich statkach Holendrzy na pocz1tku XVII wieku, które rozprowadzali dalej do W3och, Francji, Niemiec i Portugalii. Do Anglii herbata trafia w 1658 roku za spraw1 Thomasa Garraway'a kupca i w3aociciela sklepu w Londynie, ale dopiero gdy król Karol II o?eni3 sie z portugalsk1 ksie?niczk1 Katarzyn1 Braganz1, która by3a mi3ooniczk1 herbaty i przywioz3a skrzynie chinskiej herbaty w posagu, napój ten zadomowi3 sie na dobre na dworze królewskim. Ze wzgledu na swoj1 wysok1 cene by3 jednak napojem ludzi z wy?szych sfer. W przeciwienstwie do Holandii, gdzie u?ywana by3a we wszystkich klasach spo3ecznych. We Francji i Niemczech w tych czasach herbata przegra3a z kaw1. Na pocz1tku XVII wieku herbata pojawi3a sie w Rosji jako dar cesarza Chin dla cara Aleksandra a w 1698 roku rozpocz13 sie regularny handel miedzy tymi panstwami. Wtedy ruszy3y w droge karawany . 200 - 300 wielb31dów wioz3o do Chin futra by w drodze powrotnej zabieraa skrzynie zawieraj1ce du?e ilooci drogocennych lioci. Transport zajmowa3 ok. 16 do 18 miesiecy , herbata ta by3a wiec bardzo droga, co by3o przyczyn1, ?e stanowi3a napój arystokracji. Dopiero otwarcie kolei transsyberyjskiej w 1903 roku zakonczy3o zajmuj1cy du?o czasu sposób transportu. W dzisiejszych czasach próbuje sie odtworzya smak tej herbaty, która znana jest pod nazw1 Rosyjska Karawana.

 

 
Copyright 2007, Mateusz Ickiewicz ; Herbata