Sztuka parzenia herbat na wschodzie

 

Home; galeria Rodzaje Historia Magia parzenia Ceremonia Linki

Magia parzenia

I tak oto przed nami le¿¹ delikatne, poskrêcane listki, które przesz³yzaparzacz1 d³ug¹ drogê z plantacji do naszego domu. Jak i w czym przygotujemy herbatê zale¿y tylko od nas.
Wybieraliœmy j¹ d³ugo, bo ma byæ na specjaln¹ okazjê, bo ka¿dy jej ³yk jest tak¹ okazj¹, nie mo¿na wiêc piæ jej byle jak, np. w szklance, z fusami na dnie. Trudno w taki sposób piæ z wielk¹ przyjemnoœci¹ nawet najlepsz¹ herbatê.
S¹ pewne regu³y parzenia herbaty, na które w dzisiejszych, szybkich czasach nie ma czasu. Trudno wymagaæ, aby ka¿dy przygotowywa³ fili¿ankê herbaty w ten sposób, za ka¿dym razem, gdy chce siê jej napiæ. Czasami jednak warto zwolniæ tempo i pozwoliæ sobie na odrobinê ciszy i spokoju przygotowuj¹c i pij¹c herbatê.
¯eby w³aœciwie zaparzyæ herbatê potrzeba dwóch porcelanowych lub kamionkowych dzbanków. zaparzacz2Jeden z nich przep³ukujemy wod¹ blisk¹ zagotowania, nastêpnie wsypujemy herbatê, iloœæ zale¿y od jej rodzaju, ale przewa¿nie ok. 1 ³y¿eczki na fili¿ankê. Zalewamy wod¹, której temperatura te¿ zale¿y od rodzaju herbaty, ale herbaty zielone zalewamy wod¹ o temp. 70 - 95 stopni a czarn¹ wod¹ o temp. min. 95 stopni. Parzymy j¹ odpowiedni dla danej herbaty okres czasu, ale ogóln¹ zasad¹ jest, ¿e parzymy j¹ przez ok. 3 - 5 minut. Nastêpnie przelewamy do drugiego dzbanka w celu oddzielenia liœci od naparu. Gotowy napój przelewamy najlepiej do fili¿anek albo kubków.
Woda, któr¹ u¿ywamy do parzenia herbaty ma tak¿e wp³yw na jakoœæ i smak naparu. zap3Najlepiej u¿ywaæ wody przefiltrowanej lub mineralnej, poniewa¿ woda z naszych kranów powoduje, ¿e herbata jest mêtna i tworzy siê na powierzchni osad, tzw. szumowiny.


Istnieje mnóstwo akcesoriów przydatnych do parzenia herbaty, w przypadku braku czajniczków. W sklepach mo¿na kupiæ zaparzacze, które pozwalaj¹ na oddzielenie liœci od naparu. Mog¹ byæ du¿e zaparzacze do czajniczków, ale s¹ te¿ ma³e na jedn¹ fili¿ankê czy kubek. Nale¿y jednak unikaæ mniejszych, poniewa¿ liœcie maj¹ w nich ma³o miejsca, ¿eby dobrze siê zaparzyæ.
Istniej¹ równie¿ ró¿nego rodzaju sitka, które s¹ u¿yteczne przy parzeniu sypkiej herbaty.


zap4Herbata uwielbia porcelanê, która znana by³a w Chinach, od wieków. Zaczêto jej u¿ywaæ w czasach dynastii Tang i do czasów panowania dynastii Ming porcelanowe dzbanki przypominaj¹ce dzisiejsze czajniczki, u¿ywane by³y do wina. Sposób parzenia herbaty rozpowszechniony w tych czasach wymaga³ naczyñ zakrytych, w których mo¿na by³o zanurzyæ liœcie herbaty i utrzymaæ wysok¹ temperaturê naparu, tak wiêc zaczêto wykorzystywaæ dzbanki u¿ywane do wina. Do Europy trafi³a dziêki Holendrom w XVI wieku. Jednak dopiero w XVII wieku uda³o siê stworzyæ imitacje dzbanków odpornych na wysokie temperatury a po stu latach Europejczycy odkryli sekret powstawania chiñskiej porcelany.


zap5Teraz, gdy ju¿ masz gotow¹ herbatê usi¹dŸ wygodnie, w³¹cz ulubion¹ muzykê i delektuj siê smakiem. Musisz pamiêtaæ o tym, ¿eby przygotowuj¹c fili¿ankê herbaty nie biegaæ, nie myœleæ o problemach, ten napój ma nas wyrwaæ na moment z poœpiechu. Pamiêtaj, ¿e herbata ma wyj¹tkow¹ moc, przy herbacie panuje dyskretny czar, którego brak pewnej siebie kawie lub aroganckiemu winu.

Delektuj siê delikatnym smakiem.
Nie ma nic lepszego na zmêczenie po ca³ym dniu pracy, gdy zimno za oknem i pada œnieg lub deszcz lub s³oñce piecze niemi³osiernie, jak fili¿anka dobrej herbaty Earl Grey albo indyjskiej Darjeeling.

 

 
Copyright 2007, Mateusz Ickiewicz ; Herbata