Rodzaje Herbaty
Istnieje wiele rodzajów herbaty. Najpopularniejsze z nich to herbata czarna, zielona, biala, pu-erh, oolong, aromatyzowana i prasowana.
Czarna herbata otrzymywana jest w wyniku czterech procesów - wiedniecia, skrecania, fermentacji i suszenia.
Czarna herbate zwyczajowo dzieli sie na nastepujace kategorie:
Pekoe, Orange Pekoe, Flowery Orange Pekoe – rózne rodzaje malych lioci z górnej czesci krzewu; wedlug milosników herbaty to one umozliwiaja zaparzenie najlepszego napoju.
Broken Pekoe, Broken Orange Pekoe – jak wyzej; liscie mechanicznie lamane podczas produkcji.
Souchong – duze liscie herbaciane, zbierane z reguly z dolnej czeoci krzewu.
-
Pyl herbaciany – najgorszy rodzaj „surowca”. Uzywany do produkcji herbaty ekspresowej.
Najbardziej popularne gatunki czarnej herbaty: assam, yunnan, darjeeling, ceylon.
Zielona herbata (II) powstaje z lisci nie poddanych fermentacji – natychmiast po zerwaniu przeprowadzany jest proces suszenia. Dzieki temu przechowuje ona wiecej cennych skladników od czarnej herbaty lub oolonga. Jest tez delikatniejsza w smaku od czarnych herbat.
Najbardziej popularne gatunki zielonej herbaty: genmaicha, gunpowder, lung ching , sencha.
Biala herbata powstaje z mlodych paczków, które jeszcze nie zdazyly sie rozwinac. Zebranie takich paczków mozliwe jest jedynie na wiosne. Krzewy, z których powstala ma biala herbata, sa czasami dodatkowo chronione przed sloncem – ma to zapobiec rozwinieciu sie czasteczek chlorofilu. Paczki nastepnie wiedna i sa suszone. Herbata ta produkowana jest w glównie w Chinach. Herbata biala ma odcien lekko srebrnawy, a po zaparzeniu ma kolor jasnoslomkowy. Jest to najdrozszy rodzaj herbaty – ceny zaleza od gatunku, niemniej w Polsce przecietnie kosztuje ona od 30 zl do ponad 100 zl za 100 g.
Herbata pu-erh (III) jest herbata czerwona, która przechodzi dodatkowy proces fermentacji i lezakowania. Pochodzi z prowincji Yunnan w poludniowych Chinach. O ile herbate pozostalych rodzajów przechowuje sie nie dluzej niz rok, o tyle herbata pu-erh moze lezec nawet 50 lat. Jej charakterystyczna cecha jest bardzo silny zapach i smak. Uwazana jest za herbate majaca bardzo korzystny wplyw na zdrowie. Z tego wzgledu np. czasach dynastii Tang picie herbaty pu-erh bylo przywilejem cesarza.
Herbata oolong (lub ulung, III) czesto jest nazywana „niedofermentowana” lub „pólfermentowana”. Produkowana jest w Chinach. Zbiór lioci odbywa sie w ociole okreolonym czasie. Zaraz po zebraniu, liocie pozostawiane sa na sloncu. Kiedy zwiedna, zbiera sie je i wytrzasa w bambusowych koszach w celu obtarcia brzegów lioci. Czynnooci te (wiedniecie i wytrzasanie) powtarza sie kilkakrotnie na przemian, do momentu, kiedy liocie zyskaja kolor zóltawy. Wtedy poddaje sie je krótkiej fermentacji (stanowi ona 12-20% fermentacji zwyklej) i procesowi palenia. Lizcie tej herbaty nigdy nie sa polamane przez skrecanie, sa zawsze cale.
Herbaty aromatyzowane powstaja przez mieszanie dodatkowych aromatów z lisami herbat - zielonej, czarnej, pu-erh, lub oolong. Czynnosc te wykonuje sie tuz przed pakowaniem, czyli po dokonaniu sie wszystkich procesów zwiazanych z produkcja herbaty. Najczesciej do herbat dodaje sie platki kwiatów (rózy, jasminu) lub owocowych esencji zapachowych. Nie nalezy mylic herbat aromatyzowanych z naparami ziolowymi, zwanymi „herbatkami ziolowymi”, które nie powstaja na bazie herbaty i nazwe herbata nosza nieslusznie.
Najbardziej popularne gatunki herbat aromatyzowanych: Earl Grey, lapsang souchong.
Herbaty prasowane znane sa od czasów panowania w Chinach dynastii Tang. Wytwarzano wtedy herbate w formie twardych kulek, wystawiajac liscie pod dzialanie pary, nastepnie prasujac je i dopiero wtedy poddajac suszeniu. W takiej wlasnie formie herbata dotarla do Japonii. Obecnie herbata jest prasowana hydraulicznie na ksztalt plytek, niewielkich kostek, kulek, gniazd lub miseczek.